Асоциацията на Бундесвера предупреждава, че германската армия не е в състояние да се справи с настоящите и бъдещите предизвикателства. В тази връзка председателят й Андре Вюстнер призова за мерки за справяне с недостига на персонал – "най-късно до края на следващата година“. В противен случай оперативната готовност ще падне до ниво, "което едва ли ще бъде оправдано“, предупреди Вюстнер пред вестник Das Rheinische Post.

Преди дни той алармира, че федералното и регионалните правителства ще трябва "най-накрая да се справят с въпроса за отбраната“. Политиците са длъжни да обърнат много повече внимание на сценарии като атаки срещу критична инфраструктура, водоснабдяване и електроснабдяване и терористични атаки, припомня баварският ежедневник Die Sueddeutsche Zeitung. "Начинът ни на живот в момента е атакуван, дори ако много хора все още не забелязват или искат да го забележат“.

Вюстнер е убеден, че в страните от НАТО е възможен "кримски сценарий“ – т.е. навлизане на въоръжени мъже без отличителни знаци, които постепенно да окупират територия. Проблемите на войските, описани от Вюстнер, ще бъдат и тема на годишната среща на асоциацията, започваща днес.

Като решение той призова за подобряване на рамковите условия за Бундесвера. Тенденцията за намаляване на персонала може да бъде предотвратена с по-атрактивни условия за служба и модерно оборудване. В случай че тези мерки не постигнат желания ефект, Вюстнер споменава задължителен призив: политиците няма да могат да избегнат "да мислят за една година служба или задължителна военна служба“, казва той. "Може би е добре Министерството на отбраната да разработи поне концепция за това, защото, както всички знаем, е добре от време на време да изпреварваме събитията.

Вюстнер вече се изказа в полза на увеличаването на рекламите за Бундесвера в училищата. Именно те трябва да предоставят информация за полицията, силите за борба с бедствията и Бундесвера, както и да ги популяризират."Какво лошо има в това да служим на страната си и да защитаваме нашия мир и свобода?“, пита той. В момента рекламата на Бундесвера е изключително рядко срещана и дори е забранена в провинция Баден-Вюртемберг, припомня вестник Die Zeit.

Министърът на отбраната Борис Писториус (ГСДП) също наскоро призова за подсилване на германската отбрана. На фона на войната в Украйна той предупреди, че "трябва да свикнем с мисълта, че в Европа може да има война“.

Подобряването на оборудването на Бундесвера вече е приоритетен проект на светофарната коалиция. В началото на войната в Украйна тя създаде специален фонд от 100 милиарда евро за "преодоляване на дефицита в оборудването“. Ще минат години обаче, докато се реализират необходимите инвестиции.