Европейският съюз подготвя схема за отпускане на до 20 милиарда евро помощ за Украйна, заобикаляйки ветото на унгарския премиер Виктор Орбан, пише Financial Times.

След като по-рано този месец лидерите на ЕС не успяха да постигнат съгласие по предложен четиригодишен пакет от помощ за Украйна на стойност 50 милиарда евро, официални лица започнаха да търсят алтернативи, ако различията в блока не могат да бъдат разрешени. По-конкретно, един тип модел, финансиран с дълг, придоби популярност като най-практичния начин за предоставяне на подкрепа.

Схемата включва държави-членки, които предоставят гаранции за бюджета на ЕС, което позволява на Европейската комисия да заеме до 20 милиарда евро от капиталовите пазари за Киев през следващата година, твърдят информирани източници.Точните условия все още се обсъждат и окончателната сума ще бъде определена според за нуждите на Украйна“, пише FT.

Както отбелязва изданието, механизмът е подобен на структурата, която беше използвана през 2020 г., когато Европейската комисия предостави на страните от ЕС до 100 милиарда евро евтино финансиране за краткосрочни схеми за подкрепа на работни места по време на пандемията от Covid.

"Важно е, че тази опция няма да изисква гаранции от всичките 27 държави-членки на ЕС, ако основните участници са страни с най-висок кредитен рейтинг. Това ще позволи на ЕС да заобиколи ветото на Унгария, тъй като няма да изисква единодушна подкрепа", посочват от FT.

Отбелязва се, че някои страни, включително Германия и Нидерландия, ще се нуждаят от парламентарно одобрение, за да предоставят национални гаранции, но официални лица се надяват, че помощта ще бъде предоставена на Украйна преди март.

Въпреки това, един от недостатъците на тази схема в сравнение с първоначалното предложение, базирано на бюджета на ЕС, е, че тя ще бъде ограничена до заеми и няма да включва безвъзмездни средства.

В допълнение, друг резервен вариант е да се отложи структурата на финансиране, използвана тази година, при която ЕС предостави на Украйна 18 милиарда евро евтини заеми, за няколко месеца до една година. Тази опция ще изисква съгласието на огромното мнозинство от страните.

Освен това, независимо от избрания модел, ЕС обеща на Украйна да предостави финансиране най-късно до март.

На 14-15 декември в Брюксел се проведе среща на върха на ЕС, на която Европейският съвет разреши да започнат преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС. В същото време ЕС не успя да приеме нов четиригодишен план за макрофинансова помощ за Украйна с обща оценка от около 50 милиарда евро. Парите трябваше да бъдат отпуснати от бюджета на ЕС. Това решение обаче получи вето от Унгария.

Унгарският премиер Виктор Орбан смята, че страните-членки на ЕС, които желаят да подкрепят финансово Украйна, трябва да подпишат отделно споразумение за финансиране на Киев извън бюджета на ЕС. Самата Унгария, разбира се, няма намерение да помага на Украйна.

Въпреки това лидерите се договориха да проведат среща на върха на 1 февруари 2024 г., на която да гласуват финансовия въпрос за помощта за Украйна.