Военното ръководство на Европейския съюз допуска изпращане на войници от страните от Общността в Украйна след евентуално мирно споразумение между Москва и Киев. "Мога да си представя, че (текущото) обучение на украински войници от ЕС ще бъде удължено след планирания двугодишен период и след това ще бъде разширено своевременно“, заяви в интервю за германския национален ежедневник Die Welt председателят на Военния комитет на Европейския съюз (EUMC) генерал Роберт Бригер.

Като причина за бъдещото присъствие на европейски войници в Украйна висшият военен на ЕС посочи "нуждата от помощ на Украйна за разминиране и изграждане на капацитет, т.е. въоръжени сили и оръжейно оборудване“.

Следователно би имало смисъл "войници от ЕС да подкрепят Украйна в разчистването на мини, развиването на модерна култура на въоръжените сили, обучението по модерни оръжия и преподаването на съвременни стратегии за национална отбрана“. Това е "реалистичен вариант“, изрази увереност Бригер.

От редакцията припомнят, че ЕС обучава 30 000 украински войници на територията на Общността от ноември миналата година като част от Мисията за военна помощ на ЕС за Украйна (EUMAM). По предварителен план тя е разчетена за период от две години. "Ще постигнем нашата цел да обучим 30 000 украински войници тази година. Това е два пъти повече от първоначално планираното. Качеството на обучението е задоволително“, увери генералът, като допълни, че "Германия и Полша играят водеща роля“ в процеса.