Един от най-големите диаманти, намирани някога в света, е добит в Ботсвана от канадската минна компания Lucara Diamond Corp., съобщиха от пресслужбата й, предава The Guardian.

"Възхитени сме от откриването на този необикновен 2492-каратов диамант. Това откритие не само демонстрира изключителния потенциал на нашата мина Карове, но също така потвърждава нашата стратегическа инвестиция в напреднала XRT технология“, казва президентът и главен изпълнителен директор на Lucara Уилям Ламб.

Диамантът е намерен в мината Карове в североизточната част на страната.

Каратът е единица за маса, използвана в бижутерията. Един карат е равен на 0,2 грама. Така намереният диамант тежи около 498,4 грама.

Ботсвана е един от най-големите производители на диаманти в света, които са основният й източник на доходи. Преди откритието да бъде обявено в четвъртък, най-големият диамант, добит в Ботсвана, беше 1758-каратов камък, добит от Lucara през 2019 г. и наречен Sewelo.

Най-големият диамант в човешката история, наречен "Кулинан" на името на собственика на мината Томас Кулинан, е открит в Южна Африка през 1905 г. Теглото му е 3106 карата (или 621 грама).