В административната столица на Боливия - Ла Пас, военните напуснаха президентския дворец, където влязоха в сряда в опит на високопоставения генерал Хуан Хосе Зунига да извърши преврат. Самият военачалник, вече бивш, е арестуван, предава Reuters.

Генерал Хосе Уилсън Санчес, назначен впоследствие от президента Луис Арсе за нов главнокомандващ Въоръжени сили на страната на мястото на Сунига, призова за спокойствие и възстановяване на реда.

"Нареждам целият персонал, мобилизиран по улиците, да се върне в своите части. Умоляваме да не се пролива кръвта на нашите войници“, обяви той.

Президентът на Боливия направи изявление за ситуацията. В своя профил в социалната мрежа Facebook той изрази благодарност на организациите на гражданското общество и "на целия боливийски народ, който излезе на улицата и се изрази чрез различни медии за отхвърлянето на опита за преврат“.

Канцеларията на президента цитира и думите на Арсе, съгласно които "страната е изправена пред опит за държавен преврат и пред интереси от премахване на демокрацията“.