В администрацията на президента на САЩ Джо Байдън се водят негласни дискусии относно евентуалното прехвърляне на ракети ATACMS в Украйна, съобщава американският вестник The New York Times.

От редакцията подчертават, че ракетите в складовете на Пентагона са ограничен брой и са предназначени за други цели.

Двама американски служители и представител на държава от Европа разкриха пред изданието за "мълчалив дебат“ в администрацията на Байдън дали на Украйна да не бъдат предадени поне няколко от ракетите ATACMS.

В същото време Пентагонът твърди, че Украйна в момента не се нуждае от ATACMS, които биха могли да достигнат до тила на врага, включително навътре в Русия и Крим.

Според съобщения в медиите, подобно на САЩ, Франция също по-рано изключи възможността да предостави на Украйна ракети с по-голям обсег поради опасения, че те могат да бъдат използвани за поразяване на цели в Руската федерация, което би ескалирало конфликта. Но преди броени дни президентът на Франция Еманюел Макрон обяви, че Париж ще предостави на украинските въоръжени сили ракети SCALP.

ATACMS е балистична ракета земя-земя с твърдо гориво, произведена от американската компания Lockheed Martin, с обсег на действие до 300 км. Пусковите установки за ATACMS са реактивните системи за залпов огън M270 MLRS и M142 HIMARS.

Още миналата година украински официални лица започнаха да призовават САЩ да предадат ракети с голям обсег ATACMS. Дълго време САЩ отхвърляха искането на Украйна и едва наскоро президентът на САЩ Джо Байдън потвърди, че във Вашингтон са започнали да обмислят евентуални доставки на ракетите.