Белгийски съд оправда мъж по обвинение за управление на автомобил в нетрезво състояние. Проверка показала, че в кръвта на водача наистина е имало алкохол, при това без той да е консумирал такъв. Причината – рядък синдром, при който организмът сам произвежда съединения, съдържащи алкохол, пояснява британския вестник The Guardian.

Трима лекари, прегледали белгиеца независимо един от друг, са потвърдили, че той има изключително рядко заболяване – т.нар. синдром на автопивоварната. 

В присъдата съдията по делото подчертава, че подсъдимият, чието име не се споменава, не е почувствал симптоми на интоксикация.

Лиза Флорин, клиничен биолог, коментира пред изданието, че тялото на пациенти със синдром на автопивоварната произвежда етанол, който се съдържа и в алкохолните напитки. Според нея хората обикновено не усещат ефекта му много, но могат да изпитат симптоми на алкохолна интоксикация, като неясен говор, загуба на двигателни функции, световъртеж и оригване.

Както отбелязват учените, при синдрома на автопивоварната количеството етанол, достатъчно за интоксикация, се произвежда чрез ендогенна ферментация в храносмилателната система.

За причинител на това състояние се считат дрождите Saccharomyces cerevisiae. Вариант на синдрома се среща и при хора, които имат чернодробни нарушения, които не позволяват на органа правилно да разделя или разгражда алкохола.