Във военновъздушната база "Зябровка“ в Беларус е започнало изграждането на още един лагер за наемниците от ЧВК "Вагнер“, предава американският телевизионен канал CNN, като отбелязва, че твърденията са на украинските власти и медията "не може да ги провери независимо“.

"На границата с Украйна, в село Зябровка в Република Беларус, се строи нов лагер за наемниците на ЧВК "Вагнер“, съобщи на сайта си Центърът за национална съпротива на Украйна. "В бъдеще се планира те да бъдат използвани за симулиране на подривна дейност на границата с Черниговска област“ в Украйна, се допълва в текста.

Центърът пояснява, че е получил тази информация от "подземни източници“.

Зябровка се намира близо до Гомел в югоизточната част на Беларус, на около 40 километра от границата с Черниговска област на Украйна.

Лагерът може да побере около 1000 души персонал и прилича на палатков град, допълниха от центъра.

Твърди се, че "има голяма вероятност“ Беларус и Русия да използват лагера, за да сплашат съседните европейски страни, като създадат илюзия, че "наемниците са готови да нахлуят в ЕС“. Това от своя страна може да накара европейските страни да "намалят подкрепата си за Украйна“, обобщава центърът.

Полша наскоро обвини Беларус в нарушаване на въздушното й пространство, повишавайки напрежението между члена на НАТО и ключовия съюзник на Кремъл във все по-нестабилния пейзаж на сигурността в Европа.

Твърди се, че хиляди войници от "Вагнер“ са били изпратени в Беларус, след като президентът на страната Александър Лукашенко влезе в ролята на посредник при сделка за прекратяване на неуспешния бунт на наемните бойци срещу Москва през юни.