Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж беше посрещнат като герой в Австралия в сряда, след като се призна за виновен в нарушаване на американския закон за шпионаж в сделка, която го освобождава от 14-годишна съдебна битка, съобщава Reuters.

Асандж слезе от частен самолет на летището в Канбера малко след 19:30 часа. (12:30 българско време), махайки на чакащи медии и аплодиращи поддръжници, преди страстно да целуне съпругата си Стела и да я вдигне от земята.

Той прегърна баща си, преди да влезе в сградата на терминала с юридическия си екип.

Премиерът на Австралия Антъни Албанезе, който от години лобира за освобождаването на Асандж, каза, че е разговарял с него по телефона, след като самолетът му кацна.

"Имах много топъл разговор с него тази вечер, той беше много щедър в похвалите си за усилията на австралийското правителство“, отбеляза министър-председателят на пресконференция. "Австралийското правителство се застъпва за австралийските граждани, това правим ние“.

Пристигането на Асанж слага край на сагата, в която той прекарва повече от пет години в британски затвор с висока степен на сигурност и седем години в убежище в посолството на Еквадор в Лондон, борейки се с екстрадиция в Швеция по обвинения в сексуално насилие и в САЩ, където е изправен пред 18 наказателни обвинения .

Тези обвинения произтичат от публикуването от WikiLeaks през 2010 г. на стотици хиляди класифицирани американски военни документи за войните на Вашингтон в Афганистан и Ирак - един от най-големите пробиви на секретна информация в историята на САЩ.

По време на тричасово изслушване, проведено по-рано в американската територия Сайпан, Асандж се призна за виновен по едно криминално обвинение за заговор за получаване и разкриване на секретни документи на националната отбрана, но каза, че е вярвал, че Първата поправка на конституцията на САЩ, която защитава свободата на словото, защитава неговия дейности.

"Работейки като журналист, насърчих източника си да предостави информация, за която беше казано, че е класифицирана, за да публикува тази информация“, заяви той пред съда.

"Вярвах, че Първата поправка защитава тази дейност, но приемам, че това е... нарушение на статута на шпионажа“.

Главният окръжен съдия на САЩ Рамона В. Манглона прие признанието му за виновен, като отбеляза, че правителството на САЩ е посочило, че няма пострадал индивидуално от действията на Асандж.

Тя пожела честит рожден ден на Асандж, който на 3 юли навършва 53 години, тъй като го освободи поради присъдата, която вече е излежал в британски затвор.