Арменските власти твърдят, че са разкрили опит за въоръжен преврат, потенциалните участници в който са били обучавани на територията на Руската федерация, предава "Ехо Кавказа“.

Следственият комитет на Армения обяви откриването на наказателно производство срещу петима граждани на страната и двама бивши жители на Карабах по обвинения в опит за завземане на властта.

Следствието твърди, че заподозрените са били обучавани на руска територия. Съдът арестува трима от тях, останалите четирима са обявени за издирване. Според разследващите те планирали да завземат властта в Армения с въоръжени средства.

Твърди се, че обвиняемите са вербували граждани на Армения и бивши жители на Карабах срещу заплащане от 220 хиляди рубли (приблизително 2,4 хиляди долара) на месец всеки.

Тогава, според Следствения комитет на Армения, тези лица е трябвало да изпълняват бойно дежурство след завръщането си в страната. През 2024 г. те вербуват редица арменски граждани и бивши жители на Нагорни Карабах.

"Те пътуваха в различни групи до град Ростов на Дон в Русия, след което техните съучастници в Русия бяха прехвърлени на друго място, където трябваше да преминат предварително тестване, включително полиграф, за да се определят техните лични характеристики и политически възгледи, както и връзки с правоприлагащите органи на Република Армения“, казват от Следствения комитет.

На групата е казано, че целта на учението е да се върнат в Армения и да свалят сегашното правителство, "като по този начин призоват за пречистване и спасение на Република Армения“, добавят от ведомството.

Вербуваните са обучавани да се бият на закрито и в сгради. Съобщава се, че някои арменски граждани са отказали да участват в преврата и са се върнали у дома.