Изследователи от Германия прогнозираха рязък спад в търсенето на автомобили в Европейския съюз, съобщава вестник BILD.

Фердинанд Дуденхьофер, директор на Центъра за автомобилни изследвания към университета в Дуисбург-Есен, предупреди, че тази есен ще бъде "ужасна“ за сектора. Според известния автомобилен експерт тази година в ЕС ще бъдат продадени 200 000 коли по-малко, отколкото през миналата.

"Важни големи автомобилни пазари като Германия и Италия вече бяха на червено през първите осем месеца на тази година – и икономическата ситуация не се подобрява“, отбелязва Дуденхофер.

Освен това от август в Европа продажбите на електрически превозни средства са намалели с 8,3% (т.е. с 90 000 коли) спрямо същия период на миналата година. До края на годината, смята Дуденхьофер, ще има спад в продажбите на 140 000 електрически превозни средства.

Екипът на Дуденхьофер от Центъра за автомобилни изследвания в Бохум анализира динамиката на цените на автомобилите през последните месеци. Изследователите заключават, че за да компенсират загубите, германските и европейските производители на автомобили повишават цените на двигателите с вътрешно горене. От април цените на 20-те най-популярни двигатели с вътрешно горене са се повишили с около 10%.

"Изглежда има стратегия за бавно намаляване на ценовата разлика с електрическите превозни средства чрез увеличаване на цената на двигателите с вътрешно горене. Това обаче не се дължи на увеличените отстъпки за електрически превозни средства, а на увеличените цени на двигателите с вътрешно горене“, казва Дуденхофер.

Според него следващите няколко месеца ще бъдат много трудни за индустрията – дори по-трудни, отколкото по време на пандемията от коронавирус. Според оценките на Дуденхьофер европейската автомобилна индустрия ще се възстанови не по-рано от 2026 година.