От началото на пълномащабното нахлуване в Украйна през 2022 г. от Русия са изведени 59 самолета и хеликоптера, част от самолетите по-късно са използвани във войната на страната на Украйна, пише руското издание "Известия“.

Според информацията на изданието, ФСБ е извършила обиски във Федералната агенция за въздушен транспорт ("Росавиация“) по наказателни дела относно незаконното извеждане от руска юрисдикция на 59 граждански самолета и хеликоптера от март 2022 г. до юни 2023 г. От тях Федералната агенция за въздушен транспорт дерегистрира 36 самолета поради продажби в чужбина, осем от тях са продадени на "неприятелски страни“.

В същото време, според източници на изданието, три хеликоптера Ми-8 впоследствие са участвали във войната на страната на Украйна, а Ил-76 са доставяли товари с изключени транспондери, криейки информация за движението си.

Според изданието именно тази история е довела до оставката през септември 2023 г. на Александър Нерадко, който ръководи Федералната агенция за въздушен транспорт в продължение на 14 години.