Летищните власти в Израел съобщиха, че авиокомпаниите El Al и Israir Airlines са добавили допълнителни полети, с които да върнат резервистите в страната.  Те ще бъдат обслужвани единствено на Терминал 3 на летище "Бен Гурион“ в Тел Авив поради опасения за сигурността, предават Reuters и Associated Press.

Израелските власти обявих ав понеделник, че са мобилизирали безпрецедентните 300 000 резервисти и предупредиха жителите на Ивицата Газа да се евакуират преди началото на сухопътната операция в отговор на атаката на ХАМАС от уикенда.

И докато редица големи авиокомпании отмениха полети до и от Израел, националните превозвачи на Израел се стремят да увеличат капацитета си поне през следващите дни.

Летищните власти съобщиха, че се очаква 67 000 пътници да пътуват през "Бен Гурион“ във вторник, в сравнение със средно 80 000 души при нормални обстоятелства.

На уебсайта си Israir съобщава, че предлага полети от Ларнака в Турция, Корфу в Гърция и Батуми в Грузия, за да помогне за връщането на израелците в страната.

От компанията поясняват, че графикът на полетите може да бъде намален през следващите дни, тъй като чуждестранните екипажи, наети от Israir, са били помолени да напуснат страната, а част от гражданите на Израел са призовани за предстоящите боеве.

В събота беше съобщено, че 20 полета от Атина ще превозят около 5000 израелски резервисти в родната им страна, за да се присъединят към отбранителните сили, припомня електронното издание на гръцкия ежедневник Kathimerini.