Руснаците управляваха спътниците на комуникационната и навигационна група в Центъра за космическо проследяване и комуникация, който наскоро беше ударен от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), заяви авиационният експерт Анатолий Храпчински, цитиран от УНИАН.

"Също така имаше възможност да се контролират спътници, които са били ангажирани с активни или пасивни радари. Това е разузнаване на въздушното пространство на Украйна. Следователно, ние продължаваме да виждаме повече унищожаване на способността на руснаците да виждат територията на Украйна поради атаки срещу такива обекти като радарни обекти с голям обсег, които се намират на земята, унищожаването на разузнавателни самолети A-50, следователно Русия все повече губи своята "видимост“ и възможността да наблюдава нашето въздушно пространство“, обясни Храпчински.

На 23 юни в Крим избухнаха експлозии - по-късно стана известно, че целта на атаката е руският Център за проследяване и комуникация в космоса.

По-късно в медиите се появиха сателитни снимки на центъра след атаката. По-специално беше отбелязано, че съществуват системи за сателитно наблюдение и събиране на информация Liana, които включват сателитите "Лотос“ и "Пион-НКС“.