В интервю за скопския "Фокус“ вицепремиерът и министър на транспорта на Северна Македония Александър Николоски заяви, че трасето на железопътната линия до България умишлено е избрано сред най-трудните терени, за да му се "напомпа“ цената.

По думите му жп линията от Коридор 8 трябва да се изгради по-рационално. В същото време той допълни, че в период от седем години е възможно да се изгради високоскоростна железница по Коридор 10, покрай която да се формират и икономически зони.

"Случаят има няколко елемента. Първият и ключов елемент е прогнозната себестойност. Това са 24 милиона евро на километър. Само за сравнение, цената на високоскоростна железница навсякъде в Европа с 200 километра в час е от 4 до 10 милиона евро в зависимост от терена. Тук за железница, която ще се движи с 60 километра в час, е 24 милиона евро. Подобно на магистралата при Блаце се избира най-трудният маршрут. Не знам дали обществото знае, но единственият начин да се построи третият участък е като в каубойските филми. Теренът е толкова планински и труден, че материалите и работниците могат да се транспортират само с железница. Камиони нямат достъп. Безпрецедентна работа! Логичният въпрос към моите предшественици е защо е така проектиран? Защо се планират два тунела под Крива паланка, освен тунел, който не води никъде? Дори Швейцария не го прави. Смятам се за много пътувал човек, но никъде в Европа или света не съм виждал да се строят тунели под градове. Има край градове, през планини, но няма под градове“,  казва Николоски.