Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи нов план на ЕС от десет точки за борба с нелегалната миграция, който включва и промени за украинците, съобщава RMF FM.

Фон дер Лайен обяви "иновативни начини за борба с незаконната миграция“ в писмо до държавните и правителствените ръководители на ЕС два дни преди срещата на върха.

Председателят на Европейската комисия заяви, че трябва да се разгледа възможността за организиране на центрове за мигранти, които нямат право на убежище, извън Европейския съюз.

Това е първият път, когато Европейската комисия приветства предложението, което беше подкрепено по-специално от Полша. Италия вече организира такива центрове в Албания.

Урсула фон дер Лайен също обяви нови правила, които ще направят по-ефективно връщането на мигранти, които не отговарят на условията за убежище, в техните страни на произход.

Тя посочи още, че една от първите задачи на комисаря по вътрешните работи и миграцията е да реши проблема с хибридните атаки от Русия и Беларус. Това включва например споразумения с авиокомпании, летящи до Минск, и по-строги визови политики.

Ще има и нови правила за дългосрочен престой на бежанци от Украйна. Какво точно ще се промени все още не е изяснено.

Миграцията ще бъде една от основните теми на двудневната среща на върха на държавните и правителствените ръководители на ЕС в Брюксел, която започва в четвъртък.

На 12 октомври полският премиер Доналд Туск заяви, че разработената от неговото правителство стратегия за борба с нелегалната миграция предвижда временно териториално спиране на правото на убежище.

Не е ясно за кои части от полската граница ще се прилага тази мярка и как тя ще отговаря на международното хуманитарно право.

Европейската комисия заяви, че намеренията на Полша да откаже едностранно убежище на мигранти заплашват да нарушат задълженията на страната за правата на човека.