Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща бързо връщане на нелегалните мигранти и борба с "бруталния бизнес" за трафик на мигранти, по време на посещение заедно с премиера на Италия на малкия рибарски остров, на който тази седмица са пристигнали близо 7000 души за един ден.

"Ние ще решаваме кой да дойде в Европейския съюз и при какви обстоятелства. Не контрабандистите", заяви фон дер Лайен след обиколка на остров Лампедуза, предаде ANSA

Италианският премиер Джорджа Мелони обеща по-строги мерки и призова за морска блокада на Северна Африка.

Военноморски мисии, по-бързо репатриране и хуманитарни коридори за законна имиграция са сред основните точки на плана за действие, представен от Урсула фон дер Лайен за борбата с извънредната ситуация с мигрантите.

Планът включва и ускоряване на средствата за Тунис като част от сделката с ЕС за намаляване на миграцията в замяна на помощ.

Урсула фон дер Лайен също така обеща подкрепата на граничната агенция Frontex за осигуряване на "бързото връщане в страната на произход" на мигрантите, които не отговарят на условията за пребиваване в ЕС, като работи със страните, от които идват.

Фон дер Лайен също така призова държавите от ЕС да приемат доброволни прехвърляния, чест източник на разногласия, тъй като ЕС изпраща експерти, които да помогнат за управлението и регистрирането на големия брой мигранти, пристигащи в Италия.

Мелони, която от идването си на власт миналата година смекчи някогашната си войнствена позиция срещу ЕС, определи посещението на фон дер Лайен като "жест на отговорност на Европа към самата нея", а не само като знак на солидарност с Италия.

"Ако не работим сериозно всички заедно в борбата с незаконните заминавания, броят на това явление ще завладее не само граничните държави, но и всички останали", заяви Мелони.