Урсула фон дер Лайен използва речта си пред евродепутатите в четвъртък, за да критикува унгарския премиер Виктор Орбан за скорошното му посещение в Русия, пише европейската редакция на Politico.

"Преди две седмици един европейски премиер отиде в Москва“, заяви фон дер Лайен. "Тази мирна мисия не беше нищо друго освен мисия за умиротворяване“, заяви  тя, имайки предвид описанието на Орбан за пътуванията му до Русия, Украйна, Китай и САЩ, които разгневиха Брюксел.

Фон дер Лайен не посочи името на унгарския премиер, но унгарският посланик Балинт Одор седеше в стаята с камера, насочена към него, докато Европейският парламент аплодираше на нейните забележки.

"Русия залага на Европа, а Западът става мек и някои в Европа си подиграват“, заяви председателят на Европейската комисия, под горещи аплодисменти от евродепутатите. "Европа ще стои до Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“.

Освен това Фон дер Лайен призова евродепутатите да утвърдят втория й мандат начело на ЕК, за да построят "силна Европа, готова за всички предизвикателства“.

"Моля да поверите тази задача на мен, аз, като вас, съм загрижена за многото предизвикателства, пред които сме изправени, искам да изградя силна Европа, готова за всякакви предизвикателства“, заяви фон дер Лайен в основната реч на Европейския форум. Парламентарната сесия в Страсбург се провежда преди депутатите да гласуват, за да одобрят назначаването й на този пост за 2025-2029 г.

Освен това от канцеларията на председателя на ЕК бе разпространена декларация, в която тя обещава за първи път да назначи европейски комисар по въпросите на отбраната.

В документа се отбелязва, че ако бъде назначена за следващите пет години, Фон дер Лайен планира да създаде "истински европейски отбранителен съюз“, като ЕС ще играе координираща роля. "За да помогна за координирането на тази работа на европейско ниво, ще назнача комисар по отбраната, който ще работи в тясно сътрудничество с върховния представител [за външните работи и политиката на сигурност], заместник-ръководител на Европейската комисия, в съответствие с Договора [на Европейския съюз]“, се казва в документа. Преди това в ЕК нямаше такава длъжност.

Също така се обещава разширяване на сътрудничеството с НАТО по въпросите на противодействието на заплахи в киберпространството и космоса.

"Ще продължим да разширяваме сътрудничеството с НАТО и ще реагираме на всички заплахи, включително опасностите, свързани с киберпространството, космоса и хибридните заплахи“, се посочва в документа.

Страните от Съюза също възнамеряват да "укрепят трансатлантическото партньорство“.

Едновременно с това, ЕК възнамерява да създаде цифрова общностна система за граничен контрол.

"Ние ще превърнем ЕС в най-напредналата туристическа дестинация в света с напълно работеща [система] за европейско цифрово управление на границите. Трябва обаче също така да подобрим сигурността на нашите граници, за да предотвратим незаконното преминаване и да защитим ЕС от възхода на хибридни и други заплахи за сигурността", се казва в документа.