Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви на пленарна сесия на Европейския парламент в сряда (17 януари), че е "уверена“, че Унгария ще се откаже от ветото си върху помощта за Украйна на решителна среща на върха на 1 февруари, но новият съюз на Будапеща в процес на създаване все още може да усложни нещата, пише Euractiv.

"Уверена съм, че решението на [ЕС] 27 е възможно“, заяви Фон дер Лайен в Страсбург.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан отказа през декември да подпише пакета за финансова помощ, предназначен да финансира правителството на Украйна през следващите четири години.

Оттогава нараства натискът върху Будапеща да отмени своето вето върху финансирането на Украйна.

ЕС26 срещу 1?

Очаква се посланиците на ЕС да се срещнат в четвъртък (18 януари) в нов опит да постигнат приемливо споразумение.

Будапеща сигнализира, че може да направи компромис, по линия на предложение, изготвено от служители на ЕС и докладвано от Euractiv миналата седмица, и може да се съгласи с помощта, ако й се дава възможност всяка година да налага вето на предстоящите плащания.

Представители на ЕС казват, че ако не успеят да спечелят Унгария за единодушно решение, останалите 26 държави от ЕС биха искали да предоставят пари директно, извън бюджета на ЕС.

Подобна стъпка обаче би отнела повече време и техническа работа.

По-голямата част от държавите-членки на ЕС биха предпочели опция за ЕС27, разкриха няколко дипломати от ЕС пред Euractiv по-рано тази седмица, като добавиха, че "в най-добрия случай“ може да има консенсус за предлагания компромис с междинен преглед и "спирачка“.

"Но ние няма да им даваме потенциално вето всяка година (...) Вече не ги виждаме като партньори и сме готови да покажем последиците от такова поведение“, заяви един от дипломатите на ЕС.

Въпреки това, докато Орбан остана сам през декември, въпросът, повдигнат в Брюксел, е дали той ще остане сам през февруари.

Премиерът на Словакия Роберт Фицо се застъпи в защита на Орбан във вторник (16 януари), критикувайки Брюксел, че се опитва да "накаже“ Унгария заради позицията й относно средствата за Украйна.

"Докато съм начело на словашкото правителство, никога няма да се съглася една страна да бъде наказана за това, че се бори за своя суверенитет. Никога няма да се съглася с подобна атака срещу Унгария“, отсече Фицо, застанал до Орбан след двустранни преговори в Будапеща, съобщават унгарските медии.

"Ако не се противопоставим на тази политика, че всеки, който има различно мнение и не зачита едно мнение, е изключен от доброто общество, тогава Бог да пази Европейския съюз“, добави Фицо.

Орбан повтори във вторник, че "ако искаме да помогнем на Украйна, което е необходимо, трябва да го направим по начин, който не вреди на бюджета на ЕС“. По думите му, ако ЕС не приеме предложението му, той "ще бъде принуден да спре този процес“.

Замразени средства

Миналия месец изпълнителната власт на ЕС беше подложена на критики за отключването на 10 милиарда евро замразени фондове на ЕС за Унгария, докато се опитваше да спечели Орбан преди срещата на върха през декември.

Законодателите на ЕС в Страсбург призоваха Фон дер Лайен да не се поддава на "изнудването“ от страна на Орбан, след като те също заплашиха тази седмица с възможно съдебно дело срещу Комисията за отпускането на средствата.

Фон дер Лайен защити решението да се отпуснат 10 милиарда евро на Унгария с аргумента, че Будапеща е приела нов закон за съдебната реформа, нещо, поискано от Брюксел, за да получи средствата.

"В същото време около 20 милиарда евро остават замразени. Те са отстранени поради причини, които включват загриженост относно правата на ЛГБТИК+, академичната свобода и правото на убежище“, посочи Фон дер Лайен пред законодателите на ЕС.

Тя добави, че средствата, задържани от Брюксел, "ще останат блокирани, докато Унгария изпълни всички необходими условия“, но след това напусна Страсбург малко след началото на последвалия дебат в пленарната зала.