Русия е започнала непредизвикана война срещу Украйна. За да изравнят разликата в обхвата на бойното поле, съюзниците трябва да осигурят на Въоръжените сили на страната оръжия с голям обсег. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, говорейки на форума Globsec, пише РБК-Украйна, позовавайки се на пресслужбата на ЕК.

Както отбеляза Фон дер Лайен, руският президент Владимир Путин се опитва да разруши реда, който светът е строил след края на Втората световна война.

"Русия започна тази непредизвикана и неоправдана война. Без никаква причина тя нахлу в Украйна, за да я изтрие от лицето на земята. И Русия отказва да признае Украйна като независима държава. Но волята на Украйна да се бори и за свобода изуми света“, добави председателят на Европейската комисия.

По думите й, украинският народ от години гради пътя към Европейския съюз и за пореден път доказва своята смелост и решителност, във връзка с което светът трябва да застане на страната на Украйна. Според председателя на Европейската комисия спешната нужда на страната днес е военната помощ.

"Ето защо току-що предложихме Закона за производство на боеприпаси. Искаме да накараме нашата отбранителна индустрия да увеличи производството на така необходимите 155 мм и 152 мм артилерийски снаряди. Тези, които могат, трябва да осигурят на Украйна артилерия с голям обсег и оръжейни системи. Това може да помогне на Украйна да изравнете разликата в обхвата на бойното поле“, обясни Урсула фон дер Лайен.

През март Европейският съюз се съгласи да закупи общо един милион боеприпаси за украинските войници. Споразумението предвижда три етапа, включително:

прехвърляне на снаряди от европейските складове;

съвместно закупуване на боеприпаси;

задоволяване на отбранителните нужди на Европа от производителите на снаряди.

На 3 май Съветът на Европейския съюз одобри решение за помощ на Украйна в размер на 1 милиард евро за закупуване на боеприпаси, докато ръководителят на Европейската народна партия Манфред Вебер междувременно призова за ускорена процедура на гласуване на плановете за увеличаване на производството на боеприпаси за Украйна.