Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди в неделя вечерта, че Русия "по принцип ще бъде откъсната от международните финансови пазари“ и ще й бъде отказан достъп до основни стоки, ако нападне Украйна, цитира думите й европейската редакция на Politico.

Разкривайки подробности за санкциите, които ЕС подготвя, Фон дер Лайен каза пред германската обществена телевизия ARD, че мерките ще засегнат "всички стоки, които произвеждаме и от които Русия се нуждае, за да модернизира и диверсифицира икономиката си, където ние доминираме глобално и нашата продукция няма заместител“.

Въпреки апела на украинския президент Владимир Зеленски в събота за незабавни санкции от САЩ, Фон дер Лайен каза, че ЕС няма да налага санкции, докато Русия не удари. "Преминаването към санкции е нещо толкова мащабно и последователно, че знаем, че винаги трябва да даваме на Русия шанс да се върне към дипломацията и масата за преговори“, каза тя. "Този прозорец все още съществува.“

Междувременно премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън каза в неделя, че руска инвазия ще доведе до мащабни икономически санкции срещу руски компании, като им попречи да търгуват с щатски долари и британски лири. Въздействието на санкциите ще се простира отвъд вътрешния кръг на Путин до "всички компании и организации от стратегическо значение за Русия“, каза Джонсън пред BBC.

Потенциалните санкции на ЕС ще доминират на срещата на министрите на външните работи на ЕС в понеделник, към която ще се присъедини и украинският външен министър Дмитро Кулеба. "Вярваме, че има основателни и законни причини да наложим някои от санкциите сега, за да демонстрираме, че Европейският съюз не само говори, но и действа, каза Кулеба преди среща.

Превод и редакция: Юлиян Марков