Дългоочакваният проектозакон на Министерството на финансите на Гърция за плажовете и тяхната търговска експлоатация беше подложен на обществено обсъждане в петък. С 24 члена министерството предефинира въпроси като обособяването на крайбрежните територии, начина на отдаване под наем на крайбрежните територии и плажове и наказанията за нарушителите, пише Kathimerini.

Разпоредбите му предвиждат засилване на прозрачността в процеса на отдаване под наем и възможността гражданите да контролират фирмите, които поставят чадъри и шезлонги на морския бряг. Той също така се занимава с въпроса за така наречените "блокови“ наеми в райони, където има съседни бизнеси на брега на морето. Ще се увеличат глобите за нарушения, като същевременно се пазят "недокоснати“ плажове.

Що се отнася до размера на наема, ограничението 50-50 (50% отдадено, 50% задължително безплатно) и площ до 500 кв.м. като общата максимална граница на концесиите на същата брегова ивица остава.

Министерството разширява използването на електронна процедура за наеми за всички плажове, като премахва участието на общините, но без да премахва приходите им от наеми (60% от сумата).

Те се считат за някои от положителните страни на законопроекта.

Съществуват обаче и някои проблемни моменти, като например разпоредбата, според която "социалните фактори и местните особености“ ще се вземат предвид като критерии за абсолютна (екологична) защита на плажа. Той също така предвижда връщането на повечето обществени, стари крайбрежни зони за икономическа експлоатация.

Тези разпоредби по същество създават "прозорци“ за изключения от новите разпоредби на законопроекта.

Сред много положителните аспекти на проектозакона е ясното позоваване на задължението за спазване на свободен достъп до плажовете.

Съответната разпоредба гласи, че "ако частен имот е вмъкнат между морски бряг и обществен път, собственикът, ползвателят или наемателят трябва да осигурят свободно преминаване за безпрепятствен и безопасен достъп от обществения път, в съответствие със законодателството за планиране“.

В случай на възпрепятстване е предвидена глоба от 2000 евро до 60 000 евро.