Управляващата в Япония Либерално-демократическа партия на премиера Шигеру Ишиба може да загуби абсолютното си мнозинство в долната камара на парламента за първи път от 2009 година след изборите, запазвайки контрола само с помощта на своя коалиционен партньор, съобщава изданието The Japan Times, като се позовава на резултати от анкети на местните медии.

Преди Ишиба да разпусне Камарата на представителите, 465-членната долна камара на парламента, ЛДП имаше най-голямото представителство в законодателния орган - 256 места, и заедно с коалиционния си партньор, партията "Комеито“, имаше 288 гласа. Последните социологически проучвания показват, че управляващата партия може да загуби места.

Така вестник Mainichi  прогнозира, че ЛДП ще спечели между 203 и 250 места в Камарата на представителите и не изключва възможността партията за първи път да не достигне необходимите 233 места за мнозинство.

Mainichi  също така предвижда коалиционният партньор "Комейто“ да спечели между 24 и 29 места, което е спад от сегашните 32 места, според телефонни анкети сред около 190 000 избиратели, проведени на 15 и 16 октомври.

Изданията Yomiuri и Nikkei също прогнозират запазване на сегашната правителствена коалиция само благодарение на участието на "Комейто“ в нея, тъй като ЛДП няма да може сама да получи мнозинство в парламента.

ЛДП е губила избори за долната камара само веднъж, през 2009 година, когато спечели само 119 места.

Ако ЛДП загуби абсолютно мнозинство на изборите, Ишиба вероятно ще запази поста на министър-председател, но може да бъде принуден да обърне повече внимание на политическите предпочитания на "Комейто“, който се стреми да ограничи използването на военна сила и военните разходи, което е в разрез с намеренията на Ишиба да увеличи финансирането за отбрана.

Последните социологически проучвания показват обществена подкрепа за правителството на Ишиба от около 40%, което е ниско ниво за нова администрация, въпреки че е доста над нивата на подкрепа от около 20% за предшественика на Ишиба - Фумио Кишида.

Основната причина за спада в електоралната подкрепа за ЛДП остава избухналият по-рано финансов скандал с укриването на данни за средствата на партията, който доведе до оставката на редица авторитетни партийни дейци и в крайна сметка – на правителството на Фумио Кишида.

Избран в края на септември за нов партиен лидер и министър-председател, Шигеру Ишиба обеща да изчисти опетнения имидж на ЛДП и да върне общественото доверие, но досега това не е постигнато.