Управляващата в Тбилиси партия "Грузинска мечта“ започва процедура по импийчмънт срещу президента на страната Саломе Зурабишвили, предава Интерфакс.

"На среща на политическия съвет на партията решихме да започнем процедура по импийчмънт срещу президента Саломе Зурабишвили, която наруши Конституцията на страната, като не координира посещенията си в Европа с правителството“, обяви лидерът на партията Иракли Кобахидзе на брифинг.

В същото време той отбеляза, че въз основа на подреждането на политическите сили в парламента не е възможно да се проведе процедурата, тъй като са необходими 100 от 150 гласа, а управляващата партия не може да ги събере.

"Въпреки това обстоятелство започваме процедурата по импийчмънт, защото не можем да позволим президентът да наруши Конституцията. Ще заведем дело в Конституционния съд, който ще потвърди нарушението, извършено от президента, след което ще поставим въпроса на гласуване в парламента. Отказът на опозицията да подкрепи импийчмънта още веднъж ще покаже, че президентът и опозицията действат в една посока", подчерта Кобахидзе.

Зурабишвили започна посещението си в Германия преди ден, а в петък се очаква тя да проведе поредица от срещи с ръководството на Европейския съюз.