Оръжията за удари дълбоко в тила като ракетите с голям обсег Storm Shadow, с които бяха оборудвани бомбардировачи Су-24 от ВВС на Украйна, поставиха в обхват целия Черноморски флот на Руската федерация, базиран в Крим, коментират в редакцията на британския вестник The Times.

Унищожаването на големия десантен кораб "Новочеркаск“ в пристанището на Феодосия е не само още един удар по ЧФ на Русия, но и демонстрира, че Киев остава решен да освободи полуострова, уверени са в редакцията на изданието.

"Украйна продължава упорито да нанася удари по цели в Крим, по-специално пристанищата, в които се намират военни кораби на руския ЧФ. Това стана възможно благодарение на доставката на ракети с по-голям обсег от западни партньори, включително Storm Shadow, разработена от Обединеното кралство и Франция. Те позволиха на украинските ВВС да нанасят удари дълбоко в територията на Руската федерация и анексирания Крим в относителна безопасност“, се казва в публикацията.

Отбелязва се също, че руският президент Владимир Путин никога няма да се откаже доброволно от Крим поради стратегическото значение на полуострова.

"Кремъл се нуждае от Крим, защото ключовото пристанище на полуостров Севастопол осигурява на Москва достъп до Средиземно море и по-нататък до Атлантическия океан. Този достъп също така позволи на Москва да поддържа блокада на украинските пристанища. Севастопол е единственото наистина топло пристанище на Русия, което означава, че не замръзва през зимата. Именно поради тази причина украинските военни насочиха най-мощните си и точни оръжия срещу руски цели на полуострова“.

В статията се припомня също, че през последните девет месеца Украйна е извършила над 150 атаки срещу Крим и пристанищата на ЧФ на Русия.