Политическият съветник на унгарския премиер Балаш Орбан обясни защо лидерър на кабинета в Будапеща е напуснал залата по време на гласуването за започване на преговори за присъединяване на Украйна към Европейския съюз и предупреди, че ситуациите, в които ще е необходимо единодушие за по-нататъшното придвижване на Киев към Общността, ще възникват повече от веднъж, съобщава изданието "Европейская правда“.

Балаш Орбан подчерта, че Будапеща, въпреки решението на срещата, все още не смята Украйна за "готова за преговори с ЕС“ и се противопоставя на започването на преговори.

"26 държави-членки на ЕС обаче са на противоположното мнение. След дълги преговори Унгария реши да напусне заседателната зала и да се въздържи от гласуване - не за да попречи на резултата, а за да избегне сътрудничество при вземането на това, което смятаме за грешно решение“, написа Балаш в социалната мрежа Х.

Съветникът на унгарския премиер припомни, че страните членки трябва "също единодушно“ да се споразумеят за конкретната рамка на преговорите.

"Освен това през следващите години ще са необходими поне 70 единодушни решения, за да се одобри присъединяването на Украйна към ЕС“, заключи Орбан, без да уточнява защо в тези случаи Унгария ще блокира вземането на решения.

В четвъртък председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви, че лидерите на ЕС са подкрепили започването на преговори с Украйна и Молдова.

Въпреки че решението за Киев дълго време бе блокирано от Унгария, нейното вето бе преодоляно, след като германският канцлер Олаф Шолц убеди унгарския премиер Виктор Орбан да напусне залата по време на гласуването.