Унгарските разузнавателни служби са провели няколко разпита на изпълнителния директор на BAC Consulting, компания от Будапеща, свързана със смъртоносните експлозии на пейджъри, използвани от членове на "Хизбула" тази седмица, съобщава унгарското правителство в събота (21 септември), предава Reuters.

Тайванската фирма за пейджъри Gold Apollo заяви в сряда (18 септември), че моделът на пейджърите, използвани при детонациите в Ливан, е произведен от BAC Consulting, като добави, че само е лицензирала марката си на компанията и не е участвала в производството на устройствата.

49-годишната Кристиана Барсони-Арсидиаконо, италиано-унгарска изпълнителна директорка и собственичка на BAC Consulting, заяви пред NBC News по-рано тази седмица, че компанията не е произвеждала пейджърите и заяви, че е била "само посредник".

Унгарските разузнавателни служби провеждат разследването си от сряда и са разпитвали Барсони-Арсидиаконо няколко пъти, се посочва в изявление на международната пресслужба на унгарското правителство.

То цитира Службата за защита на конституцията (AH), една от унгарските разузнавателни агенции.

AH повтори по-ранно изявление на правителството, в което се посочва, че пейджър устройствата, използвани при масовите детонации, никога не са били в Унгария.

Правителството на министър-председателя Виктор Орбан също така заяви по-рано, че BAC Consulting е "търговско-посредническо дружество, което няма производствен или друг обект на дейност в Унгария".

При двудневните нападения във вторник и сряда (17 и 18 септември) се взривиха пейджъри и уоки-токита, използвани от членове на "Хизбула". Общият брой на загиналите при тези нападения нарасна до 39 души, а над 3000 са ранени. Широко разпространено е мнението, че нападенията са извършени от Израел, който нито е потвърдил, нито е отрекъл участието си.