Тъй като е съвсем нормално "приятелите да имат различни виждания по определени въпроси“, Унгария е готова да си сътрудничи с Германия и през следващите три десетилетия, написа Петер Сиярто, министър на външните работи и търговията на Унгария, във "Фейсбук“, отбелязвайки 30-ата годишнина от договора за приятелство между двете страни. Думите му са цитирани от унгарското англоезично издание Hungary Today.

В писмо, адресирано до германския му колега Аналена Бербок, министърът отбеляза, че премиерът Йожеф Антал и федералният канцлер Хелмут Кол са подписали договора преди 30 години, на 6 февруари.

Позовавайки се на "уникалнитe исторически отношения между двете нации“, Сиярто каза, че единствената паметна плоча, поставена на стената на Райхстага, отбелязва, че Унгария е съборила първата тухла от Берлинската стена, която раздели милиони германски семейства и Европа като цяло.

Развитието на германо-унгарските отношения е поредната история на успеха през последните тридесет години, продължи той.

Министърът заяви, че унгарците и германците трябва да продължат съвместната си мисия, тъй като Европейският съюз е изправен пред огромни предизвикателства. Според него има по-належаща от всякога нужда от силен Европейски съюз, каза той.

"Изминахме дълъг и успешен път от отварянето на границите през 1989 г. Нашите възгледи за това как да продължим не винаги съвпадат, но това изобщо не е проблем, тъй като ние сме суверенни нации и Европейският съюз е специален и уникален съюз на суверенни държави“, пише Сиярто.

"Има някои основни проблеми, при които партньорите трябва да се запознаят и да уважават позицията си един на друг и да гарантират съвместното съществуване на различни модели, вместо да се стремят да се победят един друг“, каза Сиярто, имайки предвид миграцията и семейните ценности.

"Унгария не иска да поставя под въпрос правото на която и да е страна да определя своите социални правила и да определя начините за гарантиране на нейните възможности за самосъхранение. Освен това, страната зачита разпоредбите на другите страни, отнасящи се до образованието на децата, подхода към живота и други основни въпроси,“ каза той.

"Ние обаче настояваме, че в тези области не трябва да има опити, дори чрез институциите на ЕС, да се налагат нечии национални регулации на други страни“, каза Сиярто. "Мирното съвместно съществуване на различни социални модели и поддържането на свързаните с това дебати под контрол са от решаващо значение за сближаването на Съюза.“

Превод и редакция: Юлиян Марков