Унгарският парламент не успя да ратифицира молбата на Швеция за членство в НАТО поради липса на кворум, предаде The Budapest Times.

Извънредното заседание е обявено за невалидно още на етап одобряване на дневния ред, тъй като управляващите партии, които имат 133 места от 199, не присъстваха, както е обещано по-рано. 

В залата са присъствали общо 51 депутати.

Фактът, че управляващата "Фидес" няма да участва във вота, стана известен миналия петък, 2 февруари. Те заявиха, че ще изчакат лична среща между премиерите на Унгария и Швеция. Ръководителят на фракцията на "Фидес" Мате Кочиш заяви, че ратификацията може да стане в самото начало на пролетната сесия, която започва в края на февруари.

След положителния вот на Турция Унгария остава единствената страна, която не е ратифицирала приемането на Швеция в НАТО. Премиерът Виктор Орбан покани шведския си колега Улф Кристерсон в Будапеща, за да обсъдят ситуацията. 

Унгарският външен министър Петер Сиярто изрази надежда, че това посещение ще спомогне за изграждането на доверие между унгарския парламент и шведските власти. Според него би било редно Кристерсон да пристигне преди ратификацията, дори само защото е посетил и Турция.

Орбан заяви по-рано че, "правителството подкрепя влизането на Финландия и Швеция в НАТО, но депутатите нямат желание да го ратифицират, тъй като властите на тези страни разпространяват безсрамни лъжи за Унгария".