Унгария ще блокира програма за военна помощ за Украйна в размер на 6,5 млрд. евро (11.93 млрд. лева) по линия на Европейския фонд за мир. Това ще се случи, докато Украйна не възобнови доставките на руски петрол за Унгария, е заявил унгарският министър на външните работи Пеер Сиярто в интервю за ATV Hírado.

Той е подчертал, че в Споразумението за асоцииране между Европейския съюз и Украйна ясно се посочва, че Украйна не може да прекъсне изцяло или частично транзита на енергия през своята територия за ЕС. Сиярто смята, че на Европейската комисия ще бъде трудно да подкрепи Украйна по този въпрос, но Унгария няма да спре с жалба до ЕС.

"Дадох ясно да се разбере, че докато този въпрос не бъде решен от Украйна, всички трябва да забравят за плащането на 6,5 млрд. евро като компенсация за доставката на оръжия от Европейската програма за поддържане на мира. Защото как ще изглежда плащането на 6,5 млрд. евро, за което ние съдействаме, докато Украйна заплашва сигурността на енергийните ни доставки? Смятам, че ситуацията тук е кристално ясна и Европейската комисия наистина трябва да окаже натиск върху Украйна, за да позволи на "Лукойл" отново да доставя петрол през Украйна“, е добавил унгарският дипломат.

Малко по-рано от Европейската комисия съобщиха, че към този момент няма непосредствено отражение за петролните доставки за ЕС след решението на Украйна да спре преноса на петрол от "Лукойл" по тръбопровода "Дружба". Обстановката се наблюдава внимателно, уточниха от ЕК. Предстои среща със засегнатите страни.