Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви в социалната мрежа Х, че на специалната среща на върха в Брюлсел страните от Общността са одобрили дългосрочна програма за бюджетна помощ за Украйна на стойност 50 милиарда евро. Пакетът от помощи е съгласуван от всички 27 страни от ЕС, подчерта белгиецът.

"Това ще осигури устойчиво, дългосрочно и предвидимо финансиране за Украйна. ЕС поема лидерството и отговорността за подкрепата на Украйна. Ние знаем какъв е залогът“, подчерта Шарл Мишел.

Въпросът за отпускането на 50 милиарда евро на Украйна през следващите четири години се разглежда от няколко месеца. Предлага се да бъдат изпратени 17 милиарда евро безвъзмездни средства и 33 милиарда евро по формата на заеми. От началото войната ЕС предаде на Киев 85 милиарда евро помощ.

На срещата на върха през декември 2023 година инициативата за отпускане на 50 милиарда евро бе блокирана от Унгария. Будапеща все още не е коментирала защо е вдигнала ветото. В края на януари Унгария изложи идеята за компромис: обеща да подкрепи отпускането на средства, ако помощта се преразглежда всяка година. Дни преди срещата британският вестник The Financial Times съобщи, че ЕС разработва план за подкопаване на унгарската икономика, ако тя отново блокира помощта за Украйна.