Европейският парламент осъди пътуването на унгарския премиер Виктор Орбан в Русия с "мисия за мир", съобщава пресслужбата на ЕП, цитирана от УНИАН.

"Парламентът осъжда варварската ракетна атака на Русия срещу детската болница Охмадит в Киев и скорошното посещение на унгарския премиер Виктор Орбан в Руската федерация, който не представлява ЕС и нарушава грубо договорите и общата външна политика на ЕС“, съобщиха от пресслужбата на ЕП.

Те също така отбелязаха, че Унгария трябва да носи отговорност за подобни действия. В края на краищата, като се има предвид, че след мироопазващата мисия на Орбан Руската федерация удари детска болница в Киев, мирните усилия на Орбан не са от значение, отбелязват от ЕП. Също така Европейският парламент потвърди позицията си относно готовността си да продължи да подкрепя Киев до победа.

"Резолюцията, която излага първата официална позиция на новоизбрания Европейски парламент относно войната на Русия срещу Украйна, потвърждава продължаващата подкрепа на членовете на ЕП за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници. Парламентът призовава ЕС да поддържа и разширява политиката си на санкции срещу Русия и Беларус, да наблюдава и преразглежда нейната ефективност и въздействие и систематично да се занимава с проблема с избягването на санкции от базирани в ЕС компании, трети страни и трети държави“, се казва в него.