Унгария ще наложи едностранно ембарго върху вноса на украинско зърно, ако Европейската комисия (ЕК) не удължи поне до края на годината общата забрана за доставката му за пет централно и източноевропейски страни. Това заяви министърът на земеделието на страната Ищван Наги на пресконференция след среща във Варшава с колегите си от България, Полша, Румъния и Словакия, предава държавната унгарска агенция MTI.

Той припомни, че докато забраната за внос на зърно и маслодайни семена от Украйна в съседните страни от ЕС е определена до средата на септември. "15 септември е неприемлив за нас“.

Наги заяви, че петте страни са се съгласили да кандидатстват съвместно пред ЕК с искане тази забрана да бъде удължена до края на годината. "Ако не бъде удължена поне до 21 декември, тогава самата Унгария ще използва всичките си средства, за да защити унгарските фермери“, предупреди министърът.

Полският премиер Матеуш Моравецки, който присъства на срещата, също увери, че страната му няма да отвори границите си за украински зърнени храни на 15 септември и ще запази разрешението само за транзита им през територията си.

През април България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, защитавайки интересите на своите стопанства, забраниха вноса на зърно и други селскостопански продукти от Украйна. По-късно те отмениха тези мерки в замяна на решението на ЕК да установи първо до 5 юни, а след това до 15 септември ембарго върху доставки от Украйна на четири вида зърнени и маслодайни семена - пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе . В същото време петте държави разрешиха транзита на украинско зърно през своя територия за световните пазари.