Унгария ще се присъедини към платформата "Приятели на мира", организирана от Китай и Бразилия. Целта на инициативата е спешно започване на мирни преговори за прекратяване на войната в Украйна. Това е съобщил министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто, предава The Budapest Times.

"Има голямо мнозинство държави, които подкрепят мира, и Унгария е една от тях. Но малко европейски държави са част от тази група", е заявил Сиярто пред 79-то Общо събрание на ООН в Ню Йорк.

Според него страните от Глобалния юг заявяват, че са "уморени да плащат цената за война, която се води на хиляди километри от тях". Те също така смятат, че западните страни само изострят руско-украинската война, като вземат решения, "които влошават ситуацията".

"След падането на комунизма и евроатлантическата интеграция на Унгария не бихме си помислили, че отново ще се сблъскаме с фантома на Студената война", е заявил той. Като съседна на Украйна Унгария "живее в сянката на войната" и се сблъсква с нейните последици, приемайки 1,3 млн. бежанци от страната, е посочил Сиярто. "Плащаме цената на една война, която не е наша война и за чието избухване не носим никаква отговорност."

"Мисля, че след почти хиляда дни истинският въпрос не е какво мислим за войната, а как може да се постигне мир. Или още по-точно... трябва да се запитаме кой е най-бързият път към мира. Защото ние трябва да изберем този", е подчертал Сиярто и е добавил, че Унгария не иска повече разрушения.

"Успехът на Европейския съюз и отговорът на международната общност на войната също трябва да бъдат внимателно претеглени, е мнението му. "И ако сме честни пред себе си, трябва да кажем, че на практика нищо не се е получило".

Сиярто е допълнил, че Унгария ще се присъедини към инициатива, разработена съвместно от Китай и Бразилия, за да придвижат плана си за прекратяване на войната в Украйна.

Според унгарския министър към инициативата вече са се присъединили 15 страни, сред които Турция, Казахстан, Саудитска Арабия, Мексико, Замбия и Кения.