Украйна е предложила разделяне на бъдещия помощен пакет на Европейския съюз за Украйна, засилвайки безпокойството около намаляването на икономическата подкрепа за Киев. Това разбра Bloomberg от източници, запознати с дискусиите.

Миналата седмица Унгария е заявила на държавите-членки на ЕС, че съгласието за 25 милиарда евро ще бъде достатъчно за Украйна на този етап. Брюксел планира програма за подкрепа на Украйна на стойност 50 милиарда евро, предназначена за 2024-2027 г.

Будапеща иска "по средата“ на този период на плащане, ЕС да оцени дали и кога други 25 милиарда евро могат да бъдат предоставени на Украйна, в зависимост от нейните нужди, казват източниците.

ЕС може да отключи близо 13 милиарда евро финансиране за Унгария тази година, за да принуди правителството на Виктор Орбан да намали съпротивата си срещу предоставянето на подкрепа на Украйна, заяви човек, запознат с преговорите. Financial Times също писа за това по-рано.

На фона на тези усилия Украйна премахна унгарската OTP Bank от списъка на "спонсорите на войната“, удовлетворявайки едно от ключовите искания на Будапеща.

Дискусиите за финансиране от ЕС станаха все по-важни след сделката в САЩ в неделя за предотвратяване на спиране на работата на правителството, която не включи помощ от 6 милиарда долара за Киев.

Програмата от 50 милиарда евро за Украйна е част от основен преглед на дългосрочния бюджет на ЕС, който включва и допълнително финансиране за миграция и нововъзникващи технологии на обща стойност 66 милиарда евро.

Европейската комисия се надяваше да постигне споразумение по бюджета преди края на годината. Но различията в позициите по отношение на цялостния преглед подкопаха усилията за постигане на своевременно решение.