Унгария предлага да отмени ветото си върху пакета от помощи на ЕС за Украйна в размер на 50 милиарда евро, при условие че финансирането се преразглежда всяка година, съобщава европейската редакция на Politico, позовавайки се на свои източници.

Според трима дипломати от ЕС Будапеща е уверила, че може да отмени ветото си, при условие че Европейският съвет одобри гласуване за разпределяне на средства на годишна база.

Както отбелязва изданието, това би дало възможност на унгарския премиер Виктор Орбан всяка година да блокира финансирането за Украйна или да получава отстъпки от Брюксел за отказ от вето.

В материала се казва, че Унгария е формулирала това предложение по време на среща на 27 бюджетни експерти на ЕС в петък и е изпратила съответния документ до Съвета на ЕС, където Белгия в момента председателства.

Според дипломат, запознат с преговорите, според унгарското предложение ЕС ще предоставя на Украйна 12,5 милиарда евро годишно под формата на безвъзмездни средства и заеми, което ще възлиза на предложените от Европейската комисия 50 милиарда евро за четири години.

Някои дипломати от ЕС са скептични по отношение на предложението, въпреки промяната в реториката на Унгария, която преди това категорично се противопостави на всякакъв вид средства за Украйна.

Те посочват, че унгарското предложение няма да осигури предвидимост за Украйна.

"Седемгодишният бюджет на ЕС е многогодишна структура, не можем да правим това (координиране) от година на година“, казва един от дипломатите.

Въпросът за финансирането от ЕС за Украйна е в дневния ред на срещата на посланиците на ЕС, насрочена за сряда.

След декемврийската среща на върха на ЕС много лидери изразиха увереност, че ЕС със сигурност ще вземе решение за финансова подкрепа за Украйна в началото на годината.

В тази връзка лидерите се договориха за извънредна среща на върха, посветена на този въпрос, която ще се проведе на 1 февруари.

Според съобщения в медиите Европейският съюз подготвя "план Б" с 20 милиарда евро финансова помощ за Украйна, в случай че унгарският премиер Виктор Орбан все пак блокира основния план за 50 милиарда.