Унгария подкрепя присъединяването на Румъния и България като пълноправни членове на Шенгенския граничен режим на ЕС, е заявил Пал Жигмонд Барна държавен секретар в Министерството на европейските въпроси на Унгария, по време на дискусия в Търгу Муреш на 30 август, предава The Budapest Times.

"Присъединяването на двете страни към Шенген е от ключов национален и европейски интерес", е добавил той ие коментирал, че Румъния и България са изпълнили всички предварителни условия.

Пал Жигмонд Барна е заявил, че "бързите и несигурни действия" на някои държави членки на ЕС по отношение на двете страни показват "използването на двойни стандарти в общността".

Той е коментирал още, че Румъния е завършила развитието на пътната си инфраструктура в близост до унгарската граница и пълната интеграция на страната може да "открие ново измерение" в развитието на железопътната инфраструктура. Пълноправното членство на Румъния в Шенгенското пространство ще бъде от решаващо значение и за отношенията между Унгария и унгарското малцинство в Румъния, е добави той.