Унгария ще защитава интересите на своите фермери с всички средства и на всяка цена, дори ако Европейската комисия не удължи забраната за доставка на зърно от Украйна за страните от Източна и Централна Европа, която изтича на 15 септември. Това увери министърът на земеделието на Унгария Ищван Наги след среща в Брюксел с колеги от Европейския съюз, предава информационната агенция MTI.

В разговор с журналисти след срещата Наги даде да се разбере, че при необходимост правителството на страната едностранно ще запази ембаргото върху вноса на украински зърнени и маслодайни култури. "Тази мярка трябва да бъде разширена <...>, за да [помогне] да се освободи място в складовете за нашите собствени продукти. Ако украинското зърно не влезе в страната, тогава ще има място за унгарската реколта“, категоричен бе министърът.

Във вторник Наги обяви, че България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия са поискали съвместно Европейската комисия да удължи поне до края на годината забраната за внос на зърно от Украйна, определена до 15 септември. В същото време страните потвърдиха, че ще продължат да позволяват транзитно превозване на украински селскостопански продукти през тяхна територия и ще поддържат т. нар. коридори на солидарност за тази цел. Според министъра е необходимо да се подобри функционирането на тези маршрути и да се "възстанови първоначалното им предназначение“, така че украинското зърно да стига до страните от Азия и Африка, а не да се продава на европейския пазар на дъмпингови цени.

През април пет държави от Централна и Източна Европа забраниха вноса на зърно и други селскостопански продукти от Украйна. По-късно те отмениха тези мерки в замяна на решението на ЕК да установи първо до 5 юни, а след това до 15 септември ембарго върху доставки от Украйна на четири вида зърнени и маслодайни култури - пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе.

На 19 юли полският премиер Матеуш Моравецки също обяви, че страната му няма да отвори границите си за украинско зърно на 15 септември и ще запази разрешението само за транзита му през нейна територия.