Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто заяви в рамките на съвместна пресконференция с украинския си колега Дмитро Кулеба и ръководителят на президентската администрация на Украйна Анрий Йермак, че Будапеща не е предоставяла и няма да предостави оръжие на Украйна. В същото време той подчерта, че страната му е готова да осигури всичко необходимо за преговори на Киев с Москва, предава РБК-Украйна.

По думите му на днешната среща не е бил обсъждан въпросът за гаранциите за сигурност на Украйна. Той обаче отбеляза, че Унгария не е предоставила и няма да предостави оръжие на Украйна.

"Трябва да ви кажа, че в бъдеще няма да доставяме оръжия, както не сме доставяли и преди. В същото време никога не сме отказвали да помогнем на всеки гражданин на Украйна, изпаднал в беда", отбеляза той.

Сиярто беше попитан дали позицията му относно мирните преговори с Русия се е променила, след като отдаде почит на загиналите украински защитници на гробището.

Унгарският министър отговори, като припомни, че през последните две години Унгария последователно говори за мир. И усилията на страната са насочени към това Украйна "да живее отново в мир“.

Ръководителят на унгарското външно министерство посочи, че в началото на войната се е обадил на Ермак и е предложил да предостави всичко необходимо за провеждане на мирни преговори "при коректни условия“.

"Можем да го направим, нашето предложение е отворено“, добави Сиярто.