Унгария не отговори навреме на опасенията на редица страни от Европейския съюз, че опростяването на издаването на работни визи за граждани на Русия и Беларус застрашава националната сигурност на страните от Шенгенското пространство. Срокът за отговор до Комисията изтече в понеделник, съобщава Euractiv, позовавайки се на източник от Брюксел.

В началото на август Европейската комисия изпрати на унгарските власти писмо относно решението на Будапеща да облекчи визовите правила за руски и беларуски граждани. В него имаше списък с въпроси с молба да им се отговори до 19 август.

 "Крайният срок, определен от Европейската комисия за Унгария да отговори на въпросите за опростяване на условията за влизане на граждани на Русия и Беларус, изтече в понеделник (19 август – бел. ред.)... Представител на Европейската комисия потвърди, че още няма отговор“, се казва в доклада на медията.

Според Euractiv този въпрос вероятно ще бъде обсъден на среща на министрите на външните работи и отбраната на страните от ЕС следващата седмица.