Крайнодясната унгарска партия "Нашата родина" ще претендира за правото върху западната част на Украйна, където живеят около 150 000 етнически унгарци, ако Украйна загуби държавността си поради нахлуването на Русия, заяви лидерът на партията Ласло Тороцкаи, предава Reuters.

"По отношение на войната в Украйна нашето послание е много просто: незабавно прекратяване на огъня, мир и решение чрез преговори", заявява Тороцки във видео, публикувано на уебсайта на неговата партия.

Лидерът на партията, която има 6 от 199-те места в унгарския парламент, заявява обаче, че ако Киев загуби, ще поиска автономия на западната част на страната, където живеят етнически унгарци.

"Ако тази война приключи с Украйна, която загуби своята държавност, тъй като това също е на масата, тогава като единствената унгарска партия, която заема тази позиция, позволете ми да сигнализирам, че претендираме за Закарпатието“, допълва Тороцкаи на партийната конференция, на която присъстват, наред с други, крайнодесни лидери от германската AfD и нидерландския "Форум за демокрация".

Министерството на външните работи на Унгария и украинското посолство в Будапеща не коментират изявленията на Тороцкаи, посочва допълва Reuters.

Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто трябва да се срещне с украинския си колега Дмитро Кулеб и украинския премиер Денис Шмихал в Западна Украйна утре, 29 януари, като част от подготовката за евентуална среща между лидерите на двете страни.

Унгарският премиер Виктор Орбан изрази подкрепата си за украинския суверенитет и териториална цялост през декември.

Будапеща е в спор с Киев за правото на около 150 000 етнически унгарци да използват родния си език.