Малките държави без излаз на море, включително Унгария, се нуждаят от повече финансиране от Европейския съюз, за ​​да намалят зависимостта си от руския газ. Това подчерта унгарският заместник-държавен секретар по енергийната сигурност Чаба Марошвари, предава Reuters.

"В нашия регион има малки държави, малки пазари, малко значими играчи на пазара, липса на капитал, подобни инфраструктурни проекти могат да струват стотици милиони евро - от гледна точка на пазара на горива това е неосъществимо“, подчерта Марошвари на конференция в Хюстън.

Около две трети от вноса на газ в Унгария идва от Русия, но след началото на войната в Украйна нараства натискът върху страната и някои от нейните съседи да диверсифицират енергийните доставки, отбелязва агенцията.

По думите на Морошвари някои държави са останали "зад борда“ на действията на Европейската комисия по финансиране на проекти за зелена енергия.

"В резултат на войната в Украйна ние бяхме подложени на нарастващ натиск бързо да диверсифицираме доставките на руското гориво, но те отказват да ни дадат средства за това“, добави той.

По думите му Унгария е подписала няколко краткосрочни сделки за втечнен природен газ (ВПГ) с Азербайджан и Турция, за да помогне за намаляване на зависимостта си от руски източници. Той също така очаква Турция и Гърция да станат по-значими доставчици на тръбопроводен газ и ВПГ в бъдеще.

"Не можете да сложите всичките си яйца в една кошница и това се отнася и за доставките на природен газ“, обобщи Марошвари.

Унгария получава 4,5 милиарда кубически метра газ годишно от Русия съгласно 15-годишно споразумение, подписано през 2021 година.

"Руснаците доставят в съответствие с договорите, те са надеждни за нас, но това не означава, че трябва да се придържаме към един източник, така че ние следваме стратегия за диверсификация на доставките“, добави още той.