Ръководствата на Унгария и Сърбия подготвят съвместен отговор на решението на българската страна да увеличи цената на транзита на руски газ през своя територия, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто.

Решението на България да въведе допълнителна тарифа за транзита на руски газ е враждебно за Унгария и Сърбия и може да застраши енергийните доставки на други страни, заяви Сиярто по телевизионния канал М1.

Доставките на газ от Русия по тръбопроводи не подлежат на санкции на ЕС, поради което решението на българската страна противоречи на принципа на европейската солидарност и нарушава правилата на ЕС за прилагане на мита и свободно движение на стоки, твърди той.

Министърът отбеляза, че е обсъдил този въпрос със сръбския вицепремиер Синиша Мали, който е на посещение в Китай. Скоро ще бъде публикувана резолюция на правителствата на Унгария и Сърбия, които нямат намерение да оставят "без отговор тази враждебна стъпка на България“.

Припомняме, че на 13 октомври българският парламент установи нова тарифа от 20 лв.) за мегаватчас за транзита на газ от Русия по "Балкански поток" и разклоненията му за Сърбия и Унгария.