Унгария и Словакия ще започнат консултации с Украйна за преноса на петрол от Русия през Украйна, след като Киев наложи санкции на руската компания "Лукойл", е съобщил унгарският външен министър Петер Сиярто, предава Reuters.

"Говорих с украинския външен министър (Дмитро Кулеба) и той каза, че разрешават всички трансфери, което не е вярно", е коментирал Сиярто.

Той е посочил, че Европейската комисия трябва да приеме искането на Унгария и Украйна в следващите три дни и че в противен случай двете страни ще повдигнат обвинения пред съда.

По-рано Украйна спря транзита на петрол от "Лукойл“ през своята територия за Унгария и Словакия поради включването на компанията в черния й списък. Доставките на енергия от Руската федерация за тези страни се осъществяват чрез тръбопровода "Дружба“, минаващ през територията на Украйна.

Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че Будапеща смята тези действия на Киев за недружелюбни и ще повдигне въпроса за тях на 22 юли на заседание на Съвета на ЕС на ниво външни министри в Брюксел.