Тази пролет Унгария е взела един милиард евро от три китайски банки - най-големият заем в историята на страната, съобщава изданието Politico, като се позовава на данни от Будапеща.

Заемът, предоставен от Китайската банка за развитие, Експортно-импортната банка на Китай и унгарския клон на Китайската банка, е напълно усвоен от Унгария на 19 април и трябва да бъде изплатен в рамките на три години.

Самата Будапеща не е обявявала сделката - тя стана официално известна едва сега, след публикуването на данни от Службата за държавния дълг.

"Споразумението за заем позволява, наред с други неща, да финансираме инвестиции в инфраструктурата и енергийния сектор, което ни позволява да запазим съотношението на публичния дълг към БВП в рамките на 28,9%“, се казва в изявление на органа. В него не се разкриват други подробности, включително лихвения процент и графика за погасяване.

Рекордният заем за Унгария стана известен на фона на увеличение на държавния й дълг до крупните 140 милиарда евро (73,5% от БВП) и бюджетен дефицит от 6,7% от БВП. Страната няма достъп до еврофондовете поради спор с Брюксел, припомня изданието.

В същото време Будапеща активно се сближава с Пекин, както се вижда от посещението на Си Дзинпин в Унгария през май, по време на което страните подписаха редица споразумения за инфраструктурни проекти, както и "мисията за мир“ на унгарския премиер Виктор Орбан в Китай.