Унгария заплашва да продължи да блокира военната помощ на ЕС за Украйна, освен ако не се извади унгарската банка OTP от списъка на международните спонсори на войната, съобщава РБК-Украйна, позовавайки се на изявление на първия дипломат на Будапеща в хода на брифинг.

"Нашата позиция е ясна: докато OTP не бъде премахната от този списък, Унгария няма да подкрепи никакво финансиране в рамките на ЕС за доставки на оръжия за Украйна“, отсече Петер Сиярто.

Унгарският външен министър подчерта, че аргументите на Киев в полза на банката да е в този списък са "смешни" и че самата финансова организация гарантира, че участието й в руския банков сектор не надвишава 0,1%.

Унгария не подкрепи отпускането на следващия транш от Европейския съюз в размер на около 500 милиона евро за военна помощ на Украйна.

"Готови сме да променим решението си, ако украинците сложат край на безсмислената, измамна разпоредба, според която най-голямата унгарска банка OTP е в списъка на международните спонсори на войната“, заяви унгарският външен министър.

Трябва да се отбележи, че Унгария вече блокира този транш през май. Причината тогава беше и включването на OTP Bank в списъка на международните спонсори на войната.

През май Националната агенция за предотвратяване на корупцията на Украйна добави OTP Bank към международния списък на спонсорите на войната.

Това решение беше обяснено от НАПК с факта, че най-голямата унгарска банка продължава дейността си в Русия, въпреки пълномащабното нахлуване на руските войски в Украйна, и фактически призна т. нар. "Л/ДНР".

Така компанията беше включена в базата данни World-Check, в която се водят записи на лица и организации с повишен риск. Използва се в световен мащаб за идентифициране и управление на финансови, регулаторни и репутационни рискове.