Страните в конфликта в Украйна и всички заинтересовани страни трябва незабавно да започнат мирни преговори, тъй като условията за това се влошават всеки ден. Това заяви министърът на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария Петер Сиярто, говорейки на заседание на Съвета за сигурност на ООН за Украйна, предава ТАСС.

"Разрешението на този конфликт не е на бойното поле, а на масата за преговори. Често чуваме, че условията и обстоятелствата за това все още не са се развили. Въпреки това условията за постигане на уреждане на конфликта чрез дипломация се влошават с всеки изминал ден“, отбеляза първият дипломат на Будапеща.

В тази връзка той подчерта, че е необходимо възможно най-скоро да се постигне прекратяване на огъня и да започнат преговори за мир в Украйна.

Сиярто отбеляза, че не всички западни страни подкрепят призивите за мирно уреждане на конфликта, но Унгария възнамерява "да продължи да се придържа към тази линия", въпреки че е атакувана за това. "Надяваме се, че международната общност ще осигури повече мир, а не оръжия" в Украйна, добави министърът.

Той също така заяви, че международната общност трябва да поддържа отворени каналите за комуникация с Русия.

Сиярто отбеляза също, че международната сигурност сега е под най-голямата заплаха през последните 80 години.

"Ситуацията в областта на международната сигурност сега е най-лошата за последните 80 години. Все по-често чуваме споменавания за ядрен потенциал и вероятността да избухне трета световна война сега е по-висока от всякога“, заяви той.

Според Сиярто Унгария се застъпва за непрекъснатото снабдяване с храна на най-бедните страни.