Унгария, Словакия и Сърбия ще продължат съвместните си усилия за ограничаване на нелегалната миграция към Европейския съюз, заявиха техните лидери, като добавиха, че са необходими повече средства от ЕС, пише Reuters.

На среща в Комарно, Словакия, на унгарската граница, лидерите посочиха усилията си да намалят броя на мигрантите, главно от Близкия изток и Африка, които идват по така наречения Балкански маршрут, който минава през Сърбия и в ЕС през Унгария.

Мигрантите обикновено се придвижват към по-богатите страни в Западна Европа, като Германия.

"Тази година има 80% по-малко мигранти [в Сърбия], отколкото миналата година“, заяви сръбският президент Александър Вучич след среща с колегите си от Словакия и Унгария Роберт Фицо и Виктор Орбан.

"Ще продължим да работим заедно и вярвам, че резултатите ще бъдат добри.

Нелегалната миграция остава ключов политически проблем в цяла Европа почти десетилетие след кризата през 2015 г., когато около 1 милион души пристигнаха в блока. Пристигащите миналата година бяха около една трета от тази цифра.

Орбан заяви, че молбите за убежище трябва да бъдат оценени, преди някой да получи разрешение да влезе в ЕС, като изрази мнение, че този модел, използван в Унгария, е единственият, който работи срещу нелегалната миграция.

Горещите точки, създадени в последните безопасни страни за мигранти, например в Африка, биха могли да бъдат масово решение, каза той.

Миналата седмица Италия започна да работи с Албания, която не е членка на ЕС, като изпраща мигранти там, за да бъдат обработени молбите им за убежище, схема за възпиране на преминаването на лодки, която други лидери на ЕС казаха, че може да бъде модел.

Вучич заяви, че Сърбия, която не е член на ЕС, никога няма да се съгласи да създаде горещи точки за нелегални мигранти на своя територия.

Броят на незаконните преминавания в Западните Балкани е намалял със 79% на годишна база до малко под 17 000 през първите девет месеца на 2024 г., според данни на граничната агенция Frontex.

Фицо, който беше домакин на срещата на върха, определи борбата с нелегалната миграция като абсолютен приоритет и заяви, че нелегалната миграция има отрицателно въздействие върху Европа.

"Тема на дискусия днес беше, че при планирането на следващия бюджет на ЕС след 2027 г. трябва да настояваме  значителна част от бюджета да бъде посветен на борбата с нелегалната миграция, защото тя сериозно ни заплашва“, заяви той.