Унгария се е договорила с Румъния, Словакия и България за удължаване на забраната за внос на украинско зърно и след 15 септември, предава РБК-Украйна, като се позовава на съобщение от земеделския министър на Будапеща Ищван Наги в социалната мрежа Facebook.

"Разбрахме се с моите румънски, словашки и български колеги, че ако Брюксел не реши да удължи съществуващия мораториум, тогава ще предприемем национални мерки на индивидуална основа“, обяви министърът в специално видео в мрежата.

Наги отбеляза, че новата забрана трябва да важи за по-широка гама украински продукти от тези, които обхващат настоящите мерки.По думите му ограниченията за вноса от Украйна трябва да останат в сила до края на годината.

През май Европейската комисия разреши на Полша, България, Унгария, Румъния и Словакия да въведат забрана за продажба на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчоглед на вътрешния пазар. Транзитът на стоки обаче е разрешен за износ в други страни. Тази забрана трябваше да приключи на 15 септември.

В същото време в началото на септември петте страни призоваха за удължаване на забраната за внос на украинско зърно до края на годината.

Във вторник полският премиер Матеуш Моравецки обяви, че страната е удължила забраната за внос на украинско зърно. България обмисля възможността за премахване на забраната, според данните на агенцията.

Украйна и повечето европейски страни са против разширяването на ембаргото върху вноса на зърно.

По-рано медии съобщиха, че парламентарната комисия по икономическа политика и иновации е приела проекта на решение за позицията на България относно удължаването на превантивните мерки по отношение на определени продукти с произход от Украйна след 15 септември 2023 година. Окончателното решение предстои да бъде взето в пленарна зала.