Министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров по време на онлайн обръщение към участниците в сесията на Парламентарната асамблея на НАТО, която се проведе в София, е призовал съседните страни да затворят небето над западните райони на Украйна. Това съобщи Умеров във Facebook.

"Нуждаем се от повече възможности за дълбоки удари и от повече решителност от страна на нашите партньори, за да защитим народа и земите си от терористични атаки", пише той.

"Подчертах това в онлайн обръщението си към участниците в сесията на Парламентарната асамблея на НАТО, която се проведе днес в столицата на България, София", допълва Умеров.

"Русия се опитва да унищожи всичко, което не може да завладее. Те продължават да убиват и тероризират цивилното население, невинни хора. За да спрем това, призовах нашите партньори да позволят на Украйна да използва западни оръжия на по-голямо разстояние".

"Подчертах, че руските атаки срещу нашите енергийни съоръжения представляват заплаха и за нашите съседи. Ето защо призовах съседните страни членки на НАТО, които не могат да ни предоставят своите системи за противовъздушна отбрана, да затворят небето над западните ни региони от своя територия.

Благодарен съм на всички партньори за твърдата им подкрепа за Украйна. Заедно към победата!"